woensdag 18 april 2018

Hallo vanuit Ieper,

Eindelijk ben ik er in geslaagd om wat tijd vrij te maken om onze blog aan te vullen met wat nieuws uit het jeugdverblijfcentrum "De Iep".

Dinsdag 17 april

Na een eerste zonnige dag kunnen we jullie melden dat alles supergoed verliep.
We maakten een leerrijke wandeling doorheen Ieper onder leiding van een ervaren gids.
Ze wist ons te vertellen hoe het wrede leven van een jong meisje, Jeanne Mesdom, van 11 jaar verliep tijdens de eerste oorlogsjaren. Het is een verhaal dat echt beklijvend en aangrijpend was.

Na onze picknick op een zonovergoten binnenplaats van de lakenhalle kregen we een interessante en verduidelijkende rondleiding in het In Flanders Fields Museum. We maakten kennis met uniformen, rattenvangers, barre leefomstandigheden in de loopgraven, vluchtelingenproblematiek,diggers en nog veel meer.
De eindconclusie was dat de mensheid eigenlijk nog steeds niets geleerd heeft uit wat de gevolgen van zo'n trieste, ellendige oorlog met zich meebrengt. De leerlingen kregen nadien de kans om een souvenir of een heerlijk ijsje met smaken naar keuze te kopen op de markt van Ieper,

's Avonds konden we genieten van een lekkere maaltijd: tomatensoep, frietjes met vol-au-vent en als afsluiter een lekkere "cornet".

De dag werd afgesloten met het eerste deel van de film Titanic (Deze film kadert in het thema van onze Nederlandse lessen).
Moe maar voldaan kropen we onder de wol, 't is te zeggen in onze slaapzak.

Woensdag 18 april

Na een korte nachtrust werden de leerlingen om 7 uur gewekt voor een frisse ochtendbic, gevolgd door een verkwikkende douche
Er was geen tijd te verliezen. Ons ontbijt stond al klaar waarna we onze eigen picknick moesten klaarmaken.

We sprongen onze fiets op want om 10 uur werden we verwacht in "De Oude Kaasmakerij" van Passendale.
Een gepassioneerde dame leerde ons daar tijdens een workshop de knepen van het vak om kaas te maken kennen. Dit zal zeker een leuke herinnering blijven.

Vervolgens reden we doorheen het prachtige, glooiende Ieperse landschap naar Tyne Cot Cemetery.
Deze begraafplaats liet een diepe indruk op ons na. Daar wist juf Sandy, een stagiaire van juf Ingrid, heel wat interessante zaken te vertellen.

Het Memorial Museum Passchendaele is volgens mij de moeite waard. Een echte aanrader dus. Er is ontzettend veel te zien over de grote slag bij Passchendaele in 1917.

Als apotheose van de dag woonden we The Last Post bij. Deze werd opgeluisterd door een regiment Schotse soldaten uit Edinburgh. De doedelzakmuziek bleef nazinderen en iedereen werd er echt stil van. Echt indrukwekkend, net als het klaroengeschal van de Last Post Association.

De slaapluizen deden hun werk zodat het hoog tijd was ons bed in te duiken.

Hieronder vind je enkele sfeerbeelden van onze nu al geslaagde Vredesweek.

Groeten van meester Chris, juf Ingrid, juf  Kim, juf Sandy en Patje en alle jongens en meisjes van 6A en 6B
Geen opmerkingen:

Een reactie posten